Moč maderoterapije

Z maderoterapijo sem se prvič srečala pred petimi leti na tečaju “Perfectbody maderotherapy” in od takrat je stalnica v moji ponudbi. Maderoterapija me je pritegnila, ker je popolnoma naravna in neinvazivna tehnika (brez stranskih učinkov). Zaradi svojega širokega spektra delovanja na naše telo je v zadnjih letih postala ena izmed najbolj zaželenih anticelulitnih tretmajev. V večini primerov je glavni cilj maderoterapije odstranjevanje celulita, preoblikovanje telesa in sprostitev limfnega sistema, vendar učinkovito deluje tudi na drugih nivojih.

Jedro tehnike izvajanja maderoterapije povzroči globinsko prekrvavitev in sprošča blokade v mišicah, limfnem sistemu in fascijah. Slednje vpliva na sproščanje blokad tudi na energijskem nivoju in v meridianih, kar posledično pripelje do izboljšanja energijskega pretoka telesa.

3 februarja, 2023

Kaj so meridiani?

Meridiani so energijske poti po katerih se pretaka življenjska energija, vsak meridian pa je povezan s točno določenim notranjim organom v telesu. Vsi meridiani v telesu so med seboj povezani in delovanje enega vpliva na delovanje drugega. Človekovo zdravje je odvisno od normalnega delovanja meridianov, ki skrbijo za nemoteno delovanje organizma ter ohranjajo ravnovesje med yin-om in yang-om v človekovem telesu.

Vpliv na cirkulacijo

Maderoterapija vpliva tudi na cirkulacijski sistem, saj pospešuje mikrocirkulacijo na tistih predelih, kjer se terapija izvaja. Posledica povečane cirkulacije je povečana oskrba s kisikom in hranilnimi snovmi, zaradi česar koža postane bolj čvrsta. Zelo je učinkovita tudi pri odpravljanju mrzlih in težkih nog ter krčev.

Limfni sistem

Preveč čvrsto, odebeljeno in slabo drseče vezivno tkivo vpliva na zastoj limfe. S pospeševanjem pretoka limfnega sistema maderoterapija poveča izločanje toksinov in odpadnih snovi iz telesa. Limfne kapilare povečajo svojo pretočnost in tako s terapijami dosežemo učinkovito razstrupljanje telesa ter takojšnje rezultate, celulit izginja in koža je bolj napeta.

Vpliv na maščobno celico

Intenzivna masaža razbija maščobne skupke in spodbuja maščobno celico, da sprosti maščobo, katera se sprosti v krvni in limfni obtok. Posledično se maščobna celica zmanjša in tako pride do preoblikovanja telesa.

Vpliv na črevesje

Maderoterapija poveča peristaltiko v debelem črevesu in s tem odpravlja napenjanja v predelu črevesja. Odpravlja tudi stranske produkte presnove (kot je mlečna kislina), kar dodatno izboljša mišično kondicijo ter zmanjša možnost mišičnih bolečin, katere se običajno pojavijo po vadbi.

Vezivno tkivo

Bistvo preoblikovanja telesa s pomočjo maderoterapije je preoblikovanje vezivnega tkiva. Vezivno tkivo sestavljajo celice, ki nekaj povezujejo, pritrjujejo in podpirajo – vežejo. Sem sodi več različnih skupin vezivnih tkiv, vsa so sestavljena iz celic fibroblastov, ki proizvajajo beljakovinsko molekulo kolagen in medceličnine v kateri so vezivna vlakna (kolagen, elastin). Različne skupine vezivnih tkiv poleg fascije so še maščobno tkivo, kri in limfa, hrustančno in kostno tkivo. Ali je vezivno tkivo trdno ali prožno, je odvisno od razmerja med kolagenskimi in elastičnimi vlakni.

Fascija in njen pomen

Fascija obdaja notranji del našega telesa in ima za naše telo in zdravje velik pomen. Fascija je vezivno tkivo – tanka ovojnica, ki obdaja naše mišice, sklepe, kosti, notranje organe in živčna vlakna. Vezivno tkivo je izjemno elastično in varuje mišice, sklepe in kosti, služi pa tudi kot prevodnik sil in informacij iz določenega dela telesa na drugega. Fascija je sestavljena iz vode in kolagena, ki dajeta tkivu čvrstost ter iz elastina, ki skrbi za elastičnost. Poznamo več različnih vrst fascij (površinska, globoka, mišična in visceralna).

Fascija je ključnega pomena za prenos snovi po telesu, deluje kot skladišče vode in oporno omrežje, ki zagotavlja stabilnost ter gibčnost telesu. Mišice in fascija skladiščita vodo v telesu. Ko smo dehidrirani, voda v naše mišice prodira samostojno, v fascijo pa ne. Hidracijo vezivnega tkiva – fascije lahko povečamo s segrevanjem in masažo.

Fascija se deformira (zlepi) zaradi:
 • dehidracije,
 • dolgotrajnega psihičnega stresa,
 • stalne obremenitve,
 • prekomerne ali nepravilne telesne aktivnosti,
 • neuporabe ali imobilizacije določenega dela telesa,
 • vnetja (sladkor povečuje vnetja v telesu),
 • pomanjkanja mineralov in vitaminov,
 • akutne poškodbe.

S pomočjo različnih tehnik med izvajanjem maderoterapije mehansko obdelujemo tkiva in tako pomagamo fasciji, da postane bolj elastična, hidrirana in pretočna.

Drugi pozitivni učinki na telo

 • Sprostitev: toplota iz lesenih orodij in masažna tehnika lahko sprožita stanje sproščenosti in umiritve.
 • Udobje: masaža lahko zagotovi občutek udobja, pomirja boleče mišice in spodbuja občutek dobrega počutja.
 • Lajšanje bolečin: lahko pomaga lajšati bolečino in nelagodje, zlasti na delih telesa,  na katerih čutite napetost in bolečino.
 • Lajšanje stresa: masaža lahko pomaga zmanjšati raven stresa in spodbuja občutek umirjenosti.
 • Izboljša razpoloženje: lahko poveča raven endorfinov v telesu, kar lahko izboljša splošno razpoloženje in zmanjša občutke stresa in tesnobe.

Pozitivni učinki maderoterapije so tako številni, da je njen efekt za naše telo dobrodošel skozi vse leto. Ker pa so težave večje in očitnejše s prihodom toplejših mesecev, se za tovrstne terapije ženske odločajo bolj v spomladanskem in poletnem obdobju leta.

MADEROTERAPIJA DEVA

Poskrbi za svoje telo

Tukaj sem za vas, da vas podprem in usmerjam na poti do vašega boljšega psihofizičnega počutja.

Želim vam vse dobro,
Rossana Val Vode,
vodja Holističnega ateljeja Voce divina PE Solkan

Svoj individualni izziv mi lahko zapišete tudi na solkan@vocedivina.si, z veseljem vam svetujem.

KAJ LAHKO NAREDIM ZA SVOJE TELO?

Prejemaj več novic o čudežu, ki mu pravimo telo.