BACHOVE CVETNE ESENCE – Pasje dobro!

Stres, nelagodje, strah in panika niso samo čustvena stanja, v katerih se znajdejo ljudje. Tudi domači kosmatinci večkrat podležejo negativnim vplivom iz okolja. Se zavedamo doživljanj naših psov in mačk? Kako jim priskočiti na pomoč? Kako jim olajšati situacije?

17 februarja, 2023

Živali kot čuteča bitja

Že pred leti je v človeški skupnosti na državni in evropski ravni prišlo do konsenza: živali so opredelili kot čuteča bitja in ne več kot stvari. Končno je nastopil čas sprememb in ozaveščanja o dojemanju, sposobnosti čustvovanja, navezanosti, strahu in ostalih čustev tudi pri živalih.

Spremembe so stalnica, s katero se človek lažje sooči, kot žival, saj imamo sposobnosti vrednotenja dogodkov, analize situacij in intelektualnega sklepanja.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Vsak lastnik hišnih ljubljenčkov se je tekom življenja srečal ali moral soočiti vsaj z eno izmed sledečih situacij: 

 • Obisk veterinarja, 
 • selitev ali potovanja,
 • oddaja živali v drugo oskrbo zaradi obveznosti ali nezmožnosti oskrbe, 
 • pokanje petard in ognjemetov v času praznikov, 
 • menjava lastništva ali smrt lastnika.

Kako se na omenjene situacije lahko pripravimo?

Stresne in emocionalno nabite trenutke lahko živalim omilimo, olajšamo ali celo preprečimo. Daljše obdobje ali večkratna krajša obdobja, ki žival izpostavijo stresu, nelagodju, travmatičnih izkušnjam lahko vodijo in se izrazijo kot različna zunanja neravnovesja ali celo bolezenska stanja. Pri tem nam pomaga uporaba Bachovih cvetnih esenc, ki ciljno razrešujejo notranje stiske in pripomorejo k lažjemu razvoju ravnovesja.

Kako se uporabi Bachove cvetne esence pri živalih?

Za uporabo cvetnih esenc pri živalih se priporoča mešanica Rešilnega zdravila, ki je sestavljena iz 5 cvetnih esenc (sončece ali popon, betlehemska zvezda, nedotika, srobota in češnjelika sliva). Vsaka izmed teh petih cvetnih esenc naslavlja dotično notranjo stisko in z lastno vibracijo pripomore k ponovnemu vzpostavljanju notranjega ravnovesja. To pa vodi v razrešitev in razbremenitev stiske, ki jo doživlja žival. Žival lahko mešanico zaužije na sledeče načine: 

 • odmerjene kapljice kanemo pod jezik živali, 
 • kapljice nanesemo na hrano, 
 • vmešamo v vodo ali 
 • nanesemo na priboljšek. 

Dnevno lahko živali odmerimo Rešilno zdravilo 4-krat po 4 kapljice. Ta proces lahko pričnemo tisti dan, ko vemo, da sledi nastop stresne situacije. Če gre za daljše stresno obdobje lahko celotno obdobje lajšamo z uporabo kapljic. Prav tako je priporočeno, da se uporaba prične že nekaj dni pred nastopom stresne situacije, za katero vemo vnaprej (novoletno-božični prazniki, napovedan obisk veterinarja ipd …).

Kako lahko dodatno podkrepimo delovanje Bachovih cvetnih esenc in prispevamo k blagodejnemu počutju naše živali?

Izberemo lahko tudi individualni nabor Bachovih cvetnih esenc, ki se jih določi glede na dotično žival in njena stanja. Te posamezne cvetne esence se živali odmeri samostojno, lahko pa tudi v kombinaciji z Rešilnim zdravilom. 

Še posebej uporabne so sledeče: 

 • Trepetlika (št. 2) se uporablja v situacijah, ko pri živali opazimo nerazložljiv strah ali se pojavijo nejasni simptomi bolezenskih stanj. 
 • Krinkar (št. 20), ki krepi pogum in pomaga živali, ki je plašna, prestrašena ali zadržana. Predvsem je uporaben za dodatno podporo v času petard ali glasnih zvokov zaradi dela. 
 • Popon ali sončece (št. 26), ki je že del rešilnega zdravila lahko kot dodatni odmerek ojača delovanje in pripomore k lajšanju občutkov notranje panike in tesnobe. Lajša akutna stanja strahu pri življenjsko ogrožajočih dogodkih. 
 • Betlehemska zvezda (št. 29) je tudi del Rešilnega zdravila. Lajša duševni in telesni pretres. Krepi bitje v času ohromelosti zaradi pretresljivega dogodka ali stresa. 
 • Oreh (št. 33) pomaga pri živalih, ki so karakterno lažje dostopne za vplive okolja in neodločne. Cvetna esenca oreha podpre žival in ji olajša notranji stres. Za notranjo moč se lahko zraven orehove cvetne esence vključi tudi macesnovo (št. 19). 
BACHOVE CVETNE ESENCE

V podporo tudi živalim

V holističnem ateljeju Voce Divina imamo na voljo originalne Bachove cvetne esence, ki jih prepoznate po odtisnjenemu ročnem podpisu dr. Edvarda Bacha. Pomagamo in svetujemo vam tudi glede izbire cvetnih esenc, ki so za vaše ljubljenčke v danem trenutku primerne.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Pozorni bodimo, da osebna mešanica Bachovih cvetnih esenc ne preseže 7 različnih esenc hkrati! To priporočilo velja za uporabo terapije naravnega zdravljenja s cvetnimi esencami pri človeku in živalih.

Tako kot pri človeku, Bachove cvetne esence predstavljajo dodatno podporo in se jih uporablja za lajšanje čustvenih stisk. V primeru bolezni in hujših zapletov jih uporabimo kot spremljevalca veterinarske pomoči. Vsekakor pa prispeva k blagostanju živali in tudi soljudi, da smo do njih čuteči, potrpežljivi in ljubeznivi. Seveda je potrebno slednje lastnosti prvo nameniti sebi, šele zatem lahko to podelimo s preostalimi živimi bitji okoli nas.

KER STE PRIŠLI DO SEM, VAM JE BILA VSEBINA NAJBRŽ VŠEČ. 🙂

Ne zamudite novih majhnih skrivnosti življenja.