LITHA – Praznik Sonca: Praktične skrivnosti za poletni solsticij

Pred nami je poletni solsticij, 21.6.2022, najdaljši in najsvetlejši dan leta, hkrati pa je noč najkrajša. Sile kozmosa so na vrhuncu moči, ampak počasi bodo sile kaosa prevladale in dnevi bodo ponovno vse krajši. To je praznik moči Sonca, ki je bil pri Keltih poimenovan Litha. Na ta dan so slavili moč, hrabrost, dominacijo, uspeh, potrebo po izpolnitvi, zato ne čudi, da je bil ta praznik zelo v duhu moške energije. Vendar to je samo na pogled. V resnici si v tem času nasprotja podajo roko in nas kar silijo v notranjo refleksijo, k dopuščanju in potem izbiri.

Foto: Otyg Gliha

21 junija, 2022

Praktični nasveti za praznovanje

Sedaj že veste, da ne maram samo golega naštevanja podatkov o samem prazniku, kako so ga praznovali in ga še praznujejo po svetu, ampak vam želim približati predvsem praktični vidik praznovanja poletnega solsticija – Lithe.

Če le imate možnost, se pridružite kresovanju na prostem, zagotovo vas bosta ogenj in dobra družba spodbudila v vaših namerah, da s pomočjo ognja preženete slabe misli in se odprete čiščenju in zdravljenju.

Glasba in petje pa vas bosta še dodatno podprla in lažje boste stvarem dopustili, da se zgodijo in ponovno rodijo.

Kako praznovati sam/a?

Nekateri takšne praznike radi praznujemo sami, ker se tako lahko še bolj obrnemo vase in izkoristimo energije portala, ki se odprejo na Litho. Poskušajte se podati na malo višji hrib s katerega boste lahko opazovali sončni zahod.

Opazovanje zahoda na predvečer poletnega solsticija je zelo magično dejanje, saj je kot omenjeno to najdaljši dan, potem pa se bodo dnevi počasi začeli krajšati.

Lahko si kaj zapojete, zabobnate, zaplešete … Izbire je veliko, pomembno je, da se imate dobro in si omogočite vpogled vase, da vpijete moč Sonca, ki jo boste potrebovali za nadaljnje plane in želje.

poletni solsticij

Čarovna šentjanževka

Lahko si izdelate venček iz travniških cvetlic, trav in šentjanževke. Tukaj bi se želela malo ustaviti, pri šentjanževki.

Šentjanževka je zelišče, ki bogato cveti v tem času. Planetarno pripada Soncu in je popolna čarovna rastlina za Litho. Nabrana ob poletnem solsticiju ima še posebno moč in če boste na ta dan nabrali te žareče, rumene cvetove, poskušajte z njimi narediti res nekaj posebnega.

Sama bom iz nje pripravila macerat ali oljni izvleček, nekaj pa je bom posušila tudi za čaj. S pridom bom tako oplemeniteno šentjanževko uporabila tudi v različnih ritualih.

Magija opazovanja vzhoda

Če vam okoliščine dopuščajo, poskušajte izvesti tudi opazovanje sončnega vzhoda na jutro solsticija.

Opazovanje sončnega vzhoda poskušajte izvesti v tišini in z zavedanjem, da se preko njega povezujete s tretjo čakro – solarnim pleksusom. To je center naše osebne moči in v tem času potrebujemo še dodatne blagoslove sonca.

Zdravilne lastnosti vode

Po končanem miselnem pogovoru z jutranjim soncem, se lahko podate do bližnje reke ali pa morja, tudi potok bo služil temu namenu.

Kelti so namreč verjeli, da ima voda na ta dan zdravilne lastnosti in je bil običaj, da so se na jutro Lithe okopali v morju, reki, potoku ali jezeru. To je bil ritual priklica zdravja in lepote, ter obračanja k božanskim silam.

Če spadate med tiste, ki radi prisluhnejo takšnim modrostim, se boste z veseljem odzvali temu klicu praznovanja Lithe, sicer na zelo preprost, ampak mogočen način.

Ritual s svečami

Še nasvet za tiste, ki nimate možnosti izvesti rituala na prostem. Poskušajte v hiši dobiti prostor, kjer bo oltar čim bolj obsijan s sončnimi žarki. Oltar okrasite z rumeno in oranžno svečo, lahko dodate dekoracije po vaši izbiri, v mislih imejte samo, da je to praznik Sonca. Zvečer prižgite sveči.

Kot rečeno je rumena barva povezava s tretjo čakro – solarni pleksus – naše samospoštovanje, oranžna pa z drugo čakro – sakralna čakra – naša kreativnost. Bodite kot Sonce, na višku svojih moči.

Magija ogledal

Za konec pa z vami podelim še en magijski obred z ogledali. Na prosto lahko nesete nekaj ogledal, položite jih na zemljo in pustite, da vpijejo svetlobo in energijo Sonca. Seveda se po zakonih fizike svetloba odbija, v magijskem smislu pa se ogledala napolnijo s pozitivno energijo Sonca. Ko jih boste kasneje odnesli v hišo, boste lahko začutili, kako dobro se počutite v prostoru kjer so ta ogledala, še posebej, če se boste zazrli v energijsko polno ogledalo. Namignem lahko samo, da bo to zelo prijetna izkušnja.

Lepo praznovanje poletnega solsticija – Lithe vam želim,
Tanja

NE ZAMUDITE NOVIH PRAZNIČNIH NASVETOV! 🙂

Ustvarite si prijetno praznovanje s praktičnimi namigi.