BACHOVE CVETNE ESENCE – Kakor znotraj, tako zunaj. 1. del

V 30. letih prejšnjega stoletja, je angleški zdravnik dr. Edvard Bach razvil metodo zdravljenja s cvetnimi esencami. Zdravniška praksa, hudo bolezensko stanje in zavedanje pomanjkljivosti medicinske znanosti ga je vodilo do uresničitve notranjega cilja: razvoj komplementarne metode zdravljenja, ki naslovi sam izvor bolezenskih stanj in psihofizičnih neravnovesij v splošnem.

Vzrok za kronične ali dalj časa ponavljajoče bolečine, telesna ali psihična nelagodja, hujše zdravstvene zaplete ali celo izgorelost, je notranje in zunanje neravnovesje. Kako naslovimo ta neravnovesja zunaj nas, ki se odražajo tudi znotraj nas? Jih pravi čas uspemo ovrednotiti in se povrniti v stanje homeostaze?

7 februarja, 2023

Dr. Edvard Bach

Zatem, ko je dr. Edvard Bach prebolel lastno diagnozo bolezni (rak na vranici), ki mu je napovedovala zgolj 3 mesece življenja, se je leta 1930 odločil, da opusti zdravniško prakso in se preseli na podeželje. Tekom svojega dela kot zdravnik in v soočanju s svojo boleznijo je ugotovil, da medicina naslavlja bolezen in ne bolnika. Pri svojem delu v ambulanti je skozi osebne pogovore s pacienti spoznal, da neravnovesje fizičnega in psihičnega duha telesa, vodi v različna bolezenska stanja. Simptomi teh bolezni so zgolj zunanji izraz porušenega čustvenega stanja.

Kako je dr. Bach prepoznal zdravilo za neravnovesja?

Med svojim odmikom od vsakdanjega vrveža, se je posluževal sprehodov skozi naravo in ponovnega povezovanja z okolico. Tako je med svojimi sprehodi začel ponovno odkrivati rastline, zelišča in cvetlice okoli sebe. Svoja razmišljanja je večkrat zapisoval:

»Določene samorasle rože, grmi in drevesa višjega razreda imajo zaradi svojih višjih vibracij moč, da zvišajo naše človeške vibracije in tako odprejo kanale za sporočila, ki preplavijo našo osebnost s krepostmi, ki jih potrebujemo in s tem odpravijo karakterne pomanjkljivosti, ki so krive naših težav.« Dr. Bach

V nadaljnjih 6 letih svojega življenja na podeželju je identificiral posamezne cvetne esence, ki vibrirajo s frekvenco, kot bi jo imel človek brez disharmonije in izkrivljanja resničnosti notranjih procesov. Identificiral je 38 Bachovih esenc, od tega je 37 cvetličnih, zadnja esenca pa je esenca čiste studenčnice.

Kako uporabljamo Bachove cvetne esence?

Dr. Edvard Bach se je dela in raziskovanja lotil zelo pozorno in poglobljeno. Opazoval in zbiral je posamezne primere cvetnih esenc, ki jih je iz dotičnih cvetov pridobival v času jutranje rose. Zatem je skozi postopek predelave pridobil koncentrate posameznih cvetnih esenc, ki jih nato razredčimo v vodi in zaužijemo po kapljicah. Če želimo uporabiti cvetne esence za ponovno vzpostavitev telesnega, duševnega in čustvenega ravnovesja je potrebno znanje in razumevanje posameznih esenc. Zelo pomembno je, da Bachove cvetne esence vedno izberemo glede na trenutno počutje in glede na aktualne negativne čustvene ter mentalne vzorce delovanja, odzivanja.

»Bolezen lahko preprečimo in pozdravimo, če spoznamo pomanjkljivosti v nas samih in jih odpravimo tako, da razvijemo tiste kreposti, ki te pomanjkljivosti izničijo. Tega pa ne dosežemo tako, da bi se borili proti pomanjkljivostim, ampak da nasprotno krepost razvijemo v takšni meri, da pomanjkljivosti iz našega bistva pometejo proč.« Dr. Bach

Navodila za uporabo: 

  • Izbrane esence (individualno izbrana mešanica esenc), 
  • 30 mL steklenička s kapalko, 
  • voda in
  • alkohol.

Izbrane esence zmešamo v stekleničko z vodo. Na 10 mL vode se doda 1 kapljica esence in 1 kapljica alkohola. Mešanico zaužijemo 4-krat na dan po 4 kapljice pod jezik. Razredčene esence lahko popijemo tudi s kozarcem vode. Ob rednem jemanju mešanice porabimo stekleničko v 3–4 tednih. 

Po obdobju uživanja izbranih esenc je potrebno preveriti in ovrednotiti spremembe ter počutje posameznika. Na podlagi tega se odločimo za nadaljevanje uporabe enake mešanice ali morda za prilagoditev in spremembo nabora esenc.

»Vibracije ne delujejo tako, da neposredno napadejo bolezen, ampak tako, da preplavijo telo s pozitivnimi vibracijami. Do pravega ozdravljenja ne more priti brez življenjske naravnanosti, duševnega miru in občutka notranje sreče.« Dr. Bach

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Kaj je rešilno zdravilo?

Posebnost Bachovih cvetnih esenc je t. i. Rešilno zdravilo, ki naslavlja vse vrste stisk. Uporablja se lahko tudi kot preventiva, za stresna obdobja, kot so izpitni meseci, razgovori, zaključki projektov, saj rešilna mešanica pomirja tesnobo in napetosti. Rešilno zdravilo je sestavljeno iz 5 cvetnih esenc: 

  • Sončece ali popon proti grozi in občutku panike, 
  • betlehemska zvezda proti strahu in omotici, 
  • nedotika proti duševnemu stresu in napetosti, 
  • srobota proti težnji, da bi izgubili zavest in 
  • češnjelika sliva proti strahu, da bomo izgubili nadzor.

Katera esenca je primerna zame in kje jih dobim?

Pri nakupu Bachovih cvetnih esenc moramo biti pozorni na originalnost produkta. Svojo podeželsko kočo in nahajališče cvetnih esenc, je predal svojim potomcem. Tam se danes nahaja Bachovo središče. Nahajališče je skrbno varovano, da obdrži nivo kvalitete cvetlic, posledično pa tudi koncentratov esenc.

BACHOVE CVETNE ESENCE

Izberi svojo esenco

V holističnem ateljeju Voce Divina imamo na voljo originalne Bachove cvetne esence, ki jih prepoznate po odtisnjenemu ročnem podpisu dr. Edvarda Bacha. Pomagamo in svetujemo vam tudi glede izbire cvetnih esenc, ki so za vas v danem trenutku primerne.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Opomba: Vsekakor se je potrebno zavedati vloge klasične medicinske pomoči in jo v ključnih situacijah tudi sprejeti. Vedno pa si lahko v kombinaciji z alternativnimi metodami dodatno podkrepimo proces zdravljenja in se lotimo reševanja notranjih procesov, ki so privedli do neravnovesja. Zato Bachove cvetne esence ne nadomeščajo zdravniške pomoči. Lahko pa olajšajo pot zdravljenja in razumevanja kaj je privedlo do tega izbruha. Pripomorejo k izboljšanju duševnega, čustvenega in mentalnega počutja posameznika.

KER STE PRIŠLI DO SEM, VAM JE BILA VSEBINA NAJBRŽ VŠEČ. 🙂

Ne zamudite novih majhnih skrivnosti življenja.